Horizon verbreden

Share PeopleVerbreed je horizon en deel je kennis!
Mijn driver is waarde toevoegen en waarde creëren! Daarnaast vind ik het geweldig zoveel mogelijk van de wereld te zien en andere culturen te ervaren cq beleven. En dan bij voorkeur de 'toerist fase' voorbij! Dus echt een aantal weken meedraaien in de maatschappij, werkzaam zijn in een bedrijf en leven en doen als een inwoner van het betreffende land.

Vanuit deze gedachte ben ik in contact gekomen met SharePeople! Mooie organisatie die het mogelijk maakt waarde toe te voegen en te creëren door je kennis te delen in een internationale omgeving. SharePeople heeft een prachtige visie op het ontwikkelen van landen en economieën (via MKB) én het ontwikkelen van authentiek leiderschap. Bijzonder inspirerend! Voor meer informatie zie: www.sharepeople.nl

IndiaBusiness Case India
Van 16 november tot en met 5 december 2009 ben ik via SharePeople werkzaam geweest in Bangalore bij een bedrijf genaamd Daily Dump. Een innovatieve organisatie die het mogelijk maakt dat iedereen in zijn eigen huis organisch afval kan verwerken tot kwalitatief hoogwaardige compost. Zij hebben een ingenieus en ludiek compostsysteem ontwikkeld dat bestaat uit 3 terra-cotta potten en wordt gebouwd door pottenbakkers in de omgeving. Iedere dag houden de klanten van Daily Dump ruim 4 ton organisch afval uit de vuilnishopen van Bangalore! Dit is op zich al fantastisch echter wil Daily Dump meer. Het doel is snel groeien en het concept wereldwijd verspreiden. De designs van het compostsysteem zijn 'open source' want Daily Dump gelooft niet in concurrentie! Zij moedigen juist iedereen aan het concept te 'klonen' in de rest van India en de wereld. Voor meer informatie zie www.dailydump.org.

Daily Dump wilde een internationaal perspectief op hun marketing strategie en de gewenste 'deliverable' was een helder plan met 5 focuspunten hoe Daily Dump verder kan groeien – en mogelijke strategieën hoe daar te komen.

Daily DumpAanpak en resultaten
Samen met het gehele team hebben we alle 'growth opportunities' in kaart gebracht. Vervolgens zijn deze geprioriseerd en uit deze lijst zijn de 5 meest kansrijke groeiscenario's geselecteerd en vertaald in een strategisch en tactisch plan met een scope van 6 maanden. Voor iedere growth opportunity is een teamlid geselecteerd die 'in the lead' is. Tevens is de teamsamenstelling uitgebreid geanalyseerd en zodoende geoptimaliseerd. En op de valreep is er ook nog een financieel monitoring systeem gebouwd. Mocht je meer willen weten, check hier. Of voor een persoonlijke weblog, klik hier.

Composters Compost Daily Dump team Brainstorm

Refelectie en advies
Deze hele ervaring was zowel zakelijk als privé geweldig! Enerzijds is men lokaal heel blij dat je helemaal vanuit Nederland vrijwillig overkomt om hen te helpen en al je kennis en ervaring te delen. Anderzijds is het voor mij een onvergetelijke en vooral ook levensverrijkende ervaring om, als gast in een huis waar 4 generaties (!) samenwonen, 3 weken te kunnen leven als inwoner van en werknemer in Bangalore, India. Daarnaast is het super om je vast te bijten in een 'business case' met maar één doel: waarde toevoegen! En dat heb ik op verschillende vlakken kunnen doen dus dat is top. Het is een bijzonder dankbare rol die ik daar heb mogen vervullen en ik heb ook nog nooit zoveel oprechte waardering gekregen. Ik zeg: voor herhaling vatbaar!

Dus mijn advies luidt: Treed buiten die comfort zone, deel je kennis en verbreed die horizon!